Normele moderne și armonizate privind protecția datelor vor contribui la adaptarea Europei pentru era digitală

 15.06.2015

Miniștrii din cadrul Consiliului Justiție au adoptat o abordare generală asupra propunerii Comisiei Europene referitoare la Regulamentul privind protecția datelor. Normele moderne și armonizate privind protecția datelor vor contribui la adaptarea Europei pentru era digitală și reprezintă un pas înainte către piața unică digitală a UE. Negocierile din cadrul trilogului cu Parlamentul și Consiliul vor începe în luna iunie; există o ambiție comună de a se ajunge la un acord final până la sfârșitul anului 2015.

Andrus Ansip,vicepreședinte pentru piața unică digitală, a declarat: „Sunt foarte încurajat de acest pas pozitiv către instituirea unor norme îmbunătățite și armonizate privind protecția datelor. Protecția datelor este esențială pentru piața unică digitală; aceasta oferă o bază solidă datorită căreia Europa va putea valorifica mai bine serviciile digitale inovatoare precum cele referitoare la volumele mari de date sau la cloud computing.”



Vĕra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „În prezent, facem un important pas înainte în ceea ce privește adaptarea Europei pentru era digitală. Cetățenii și întreprinderile merită să aibă la dispoziție norme moderne privind protecția datelor la nivelul celor mai recente evoluții tehnologice. Standardele ridicate în materie de protecție a datelor vor întări încrederea consumatorilor în serviciile digitale, iar întreprinderile vor beneficia de un set unic de norme pentru 28 de țări. Am convingerea că putem ajunge la un acord final cu Parlamentul European și Consiliul până la sfârșitul acestui an.” 

Scopul reformei în materie de protecție a datelor, lansată de Comisie în 2012 (IP/12/46), este acela de a le permite oamenilor să își controleze mai bine datele cu caracter personal. În același timp, modernizarea normelor va permite întreprinderilor să profite cât mai mult de oportunitățile oferite de piața unică digitală, prin reducerea birocrației și beneficiind de pe urma consolidării încrederii consumatorilor. Un cadru mai riguros și mai coerent în materie de protecție a datelor va oferi un grad mai mare de certitudine juridică și practică pentru cetățeni, întreprinderi și autoritățile publice.

În martie 2014, Parlamentul European a sprijinit propunerea Comisiei de a reforma protecția datelor (a se vedea MEMO/14/186). Consiliul European a solicitat adoptarea reformei în materie de protecție a datelor în 2015.
Abordarea generală de astăzi referitoare la Regulamentul privind protecția datelor include un acord privind:
  • un continent, o legislație – regulamentul va stabili un set unic de norme privind protecția datelor, valabil la nivelul UE. Întreprinderile se vor raporta la o singură legislație, și nu la 28. Astfel, acestea vor putea economisi aproximativ 2,3 miliarde EUR pe an. În plus, noile norme vor aduce beneficii în special întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), prin reducerea birocrației pentru acestea. Vor fi eliminate cerințele administrativeinutile, cum ar fi cerințele de notificare pentru întreprinderi. Această măsură, considerată separat, le va permite să economisească 130 de milioane EUR pe an;
  • drepturi consolidate și drepturi suplimentare - „dreptul de a fi uitat” va fi consolidat. Atunci când cetățenii nu mai doresc ca datele lor să fie prelucrate și nu există motive întemeiate pentru păstrarea acestora, operatorul trebuie să șteargă datele, cu excepția cazului în care poate să demonstreze că acestea sunt în continuare necesare sau relevante. Cetățenii vor fi, de asemenea, mai bine informați în cazul în care datele lor sunt piratate. Dreptul la portabilitatea datelor le va permite utilizatorilor să transfere date cu caracter personal de la un prestator de servicii la altul;
  • norme europene pe teritoriul european – întreprinderile cu sediul în afara Uniunii Europene vor trebui să aplice aceleași norme atunci când oferă servicii în UE;
  • mai multe competențe pentru autoritățile naționale independente de protecție a datelor – aceste autorități vor fi consolidate în scopul de a se asigura respectarea eficientă a normelor și vor avea competența să amendeze societățile care încalcă normele UE în materie de protecție a datelor. Această încălcare poate duce la amenzi de până la 1 milion EUR sau de până la 2 % din cifra de afaceri anuală globală realizată de o întreprindere;
  • „ghișeul unic” – normele vor institui un „ghișeu unic” pentru întreprinderi și pentru cetățeni: întreprinderile vor trebui să comunice numai cu o singură autoritate de supraveghere, nu cu 28, desfășurarea de activități comerciale în întreaga UE devenind mai simplă și mai puțin costisitoare pentru întreprinderi. Persoanele fizice vor trebui să se adreseze numai autorității naționale pentru protecția datelor din țara lor de origine, în propria limbă, chiar și atunci când datele lor cu caracter personal sunt prelucrate în afara țării lor de origine.
(Pentru mai multe detalii, a se vedea MEMO.)

Etapele următoare
Prima reuniune „trilog” între Comisie, Parlamentul European și Consiliul UE va avea loc la 24 iunie, cu participarea comisarului Jourová. Cele trei instituții intenționează să convină cu privire la o foaie de parcurs în vederea finalizării reformei în 2015.