Portalul date.gov.md

Serviciu lansat la 14 decembrie, 2011

Date.gov.md -  un ghişeu unic al datelor deschise - conține informații produse de instituții guvernamentale.

În Republica Moldova, mai multe ministere, autorităţi publice centrale şi locale, departamente şi instituţii dispun de o serie de date disponibile on-line. În acelaşi timp, Biroul Naţional de Statistică difuzează date de interes public. Cu toate acestea, datele sunt împrăştiate pe multe adrese web şi sunt păstrate în locuri separate.
 În cadrul iniţiativei „Acces liber la datele guvernamentale cu caracter public” a fost creat un ghişeu unic, care va oferi cetăţenilor şi companiilor acces la toate datele cu caracter public, care poate fi accesat la adresa www.date.gov.md În prezent, pe portal sunt publicate 159 seturi date.
Portalul conține informații produse de instituții guvernamentale, precum cele privind cheltuirea bugetelor sau cele despre consulatele și ambasadele existente în țară. Pe baza acestor date, companiile, organizațiile sau persoanele fizice pot dezvolta aplicații și analize proprii, menite să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și dezvoltarea mediului de afaceri.


Accesul liber la date guvernamentale cu caracter public reprezintă o iniţiativă inovatoare în cadrul guvernelor, societăţii civile şi comunităţilor de tehnologii informaţionale şi de comunicaţii (TIC) din întreaga lume. Este vorba de plasarea on-line a datelor guvernamentale în formate standard.

Acţiunea a fost lansată cu scopul de a apropia autorităţile de cetăţeni. Astfel eforturile autorităţilor devin transparente, iar cetăţenii pot participa activ la procesul de luare a deciziilor.

 În cadrul portalului, datele cu caracter public sunt structurate în funcție de ministere : Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Centrul de Guvernare Electronică, Agenția Turismului etc. Cetățenii pot să consulte cu ușurință seturile de date, să solicite anumite informații pe care le consideră utile, să-și exprime opinia și să propună direcții de îmbunătățire a platformei. Vocea cetățenilor poate fi lesne auzită de către ministere, iar dialogul dintre autorități și cetățeni este deosebit de important pentru deschiderea datelor utile opiniei publice.

În cadrul noii platforme poate fi accesată și o aplicație inedită care permite vizualizarea modului în care sunt cheltuiți banii publici, versiunea web a Bazei de date privind cheltuielile publice (BOOST), realizată de Banca Mondială. Aplicația oferă o vizualizare mai ușoară a  datelor structurate pe ani, sectoare, tip de achiziții, categorii economice și regiuni. (Pentru detalii, va invităm să vizitați www.moldova.wb-boost.org).

În acest moment, pe portal sunt 433 de date deschise către acces, din 36 de ministere de stat.

Mai mult: