Ziua Siguranţei pe Internet

 Este de necontestat faptul că internetul reprezintă o resursă inepuizabilă şi un mijloc de comunicare în masă puternic, însă nu trebuie uitat faptul că el prezintă şi anumite riscuri pentru copii: conţinut violent, hărţuire, pornografie, utilizarea frauduloasă a datelor personale, etc. De asemenea, sănătatea tinerilor este în joc: deoarece aceştia petrec mult mai mult timp la calculator decât în urmă cu zece ani, timpul de somn li se reduce cu circa 2-3 ore pe noapte.

Începând din 2004, în toată lumea se organizează anual Ziua Siguranţei pe Internet, în scopul de a-i sensibiliza pe copii, părinţi şi cadrele didactice faţă de aceste probleme.

Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet. Susţinută la nivel european de către Consiliul Europei, organizaţia INSAFE, Directoratul General pentru Media şi Societatea Informatică al Comisiei Europene, Ziua Siguranţei pe Internet a atins un grad global de participare, conştientizare şi acoperire media, aflându-se în continuă creştere.

În fiecare ţară, inclusiv în Republica Moldova există un comitet naţional pentru Ziua Siguranţei pe Internet.

Dacă doriţi să vă implicaţi în celebrarea Zilei Siguranţei pe Internet, şi să aflaţi mai multe informaţii, nu iezitaţi să contactaţi helpdesk la adresa: SID-helpdesk@eun.org if.

Idei pentru susţinerea Zilei Internetului mai Sigur (ZSI):
  • Urmăriţi campania ZSI pe pagina de Facebook şi Twitter, sau vizionaţi materialele video pe conturile din YouTube (Insafe / Pan-EU Youth)
  • Scrieţi în mass-media
  • Pregătiţi un eveniment, spre exemplu o conferinţă online în localitatea dvs
  • Organizaţi ateliere în şcoli şi organizaţii
  • Coordonaţi dezbateri între tineri şi factori de decizie
  • Nu uitaţi să ţineţi legătura cu Comitetul naţional/National Awareness Centre sau Comitetul local / ZSI / SID Committee pentru a fi la curent cu evenimente care au loc în ţara dvs.
Materialele promoţionale pot fi descăracate de pe pagina Zilei Sigurnaţei pe Internet

Cea de-a 12-a ediţie din 2015, la fel ca şi ediţia precedentă a Zilei Siguranţei pe Internet are genericul "Împreună facem internetul mai bun". În 2015, ea este celebrată la 10 februarie.




De Ziua Siguranţei pe Internet din 2014, Vicepresedintele CE, Neelie Kroes, a înmânat premiile concursului pentru Cel Mai Bun Conţinut Online pentru Copii. Aceşti câştigători au fost selectaţi din peste 1100 de concurenţi din toată Europa. Câţiva dintre câştigători sunt ei însăşi copii şi tineri care codifică, crează site-uri web şi blog-uri pentru cei de vârsta lor - după toate astea, cine ar putea întelege şi proiecta mai bine aceste idei decât copiii însăşi. O lansare a unui proiect de Manifest al Tinerilor este in curs de pregătire - despre cum să transformăm internetul într-un loc mai bun pentru copii. 

Republica Moldova, împreună cu statele europene a marcat Ziua Siguranţei pe Internet printr-o serie de activităţi şi evenimente.


De Ziua Siguranţei pe Internet, Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare (Biblioteca Naţională a Republicii Moldova) a găzduit o Masă Rotundă cu participarea elevilor de la Liceul „Gh. Asachi” din Chişinău, organizată de CPESC împreună cu Centrul de Resurse „Dialog-Pro” şi Emisiunea „Ora Copiilor” de la Radio Moldova. Tinerii prezenţi au aflat despre semnificaţia şi importanţa marcării Zilei Siguranţei pe Internet, au făcut cunoştinţă cu principalele resurse pe internet care oferă informaţii cu privire la modalităţile de implicare a tinerilor în asigurarea unui mediu online mai bun. 

la 11 februarie în incinta Ministerului Afacerilor Interne în cadrul Zilei Siguranţei pe Internet s-a desfăşurat, în parteneriat cu Centrul Internaţional "La Strada", o conferinţă de presă cu genericul "Împreună să facem  Internetul mai bun!", în cadrul căreia s-a discutat despre Codul bunelor maniere online. 

În perioada 11-16 februarie 2014 la Centrul Eminescu a organizat ore de cultură informaţională cu genericul: Împreună facem Internetul mai bun!, la care copiii împreună cu maturii au învăţat împreună cum să contribuie la securizarea spaţiului virtual.

La 4 februarie Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova a organizat seminarul „Bibliotecile promovează neticheta şi siguranţa pe Internet”. Evenimentul s-a înscris în Campania de informare „Împreună facem Internetul mai bun!”, pe care ABRM a lansat-o în toate tipurile de biblioteci din ţară cu prilejul Zilei Siguranţei pe Internet. În cadrul seminarului au fost prezentate informaţii, materiale promoţionale, idei privind modalităţile de implicare a bibliotecilor în această campanie.

Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a organizat Colocviul cu genericul „Împreună facem Internetul mai bun!”, desfăşurat în cadrul Campaniei de informare dedicată Zilei Siguranţei pe Internet.

La eveniment au participat elevi ai claselor a 8–12-a şi profesori din liceele „Spiru Haret”, „Mihai Eminescu”, „Minerva”, „Petru Rareş”, „George Călinescu”, Liceul cu Profil Real, Colegiul Naţional de Comerţ, reprezentanţi ai Centrului de e-Guvernare din Republica Moldova şi ai Centrului Internaţional „La Strada”.

Centrul International “La Strada”, a întreprins un şir de acţiuni pentru crearea serviciilor de informare atât a copiilor cât şi a părinţilor şi profesorilor, despre multiplele pericole la care se expun online şi despre aspectele utilizării responsabile şi sigure a tehnologiilor de navigare pe Internet. În această perioadă, voluntarii programului De la Egal la Egal al Centrului, au desfăşurat seminare de informare pentru copii şi profesori în gimnaziile şi liceele din toata republica.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Uniunea Europeană:

Consiliul Europei

Republica Moldova:

 România