Guvernul RM stabileşte principiile funcţionării sistemului datelor guvernamentale deschise

Cabinetul de miniştri a aprobat, Concepția privind datele guvernamentale deschise 

 şi Metodologia de publicare a datelor deschise. 

Portalul date.gov.md
Primul document setează principiile datelor cu caracter public deținute de către instituțiile publice, iar cel de-al doilea explică procesul de publicare a datelor pe portalul date.gov.md.

Executivul stabileşte principiile funcţionării sistemului datelor guvernamentale deschise, care va ghida instituțiile publice în procesul identificării și publicării informațiilor cu caracter public spre accesul liber și dreptul de reutilizare de oricine. Deschiderea datelor în mod implicit și proactiv va contribui la creșterea transparenței în sectorul public prin volumul de date guvernamentale disponibile utilizatorilor și va oferi material valoros pentru dezvoltarea inovațiilor în domeniul social și economic.


Guvernul și-a asumat angajamentul de deschidere a datelor publice ca parte a măsurilor de creștere a transparenței și luptei împotriva corupției şi pentru a asigura dreptul cetăţenilor la acces și reutilizare a datelor guvernamentale cu caracter public. 

Documentele fac parte din inițiativa de guvernare deschisă Open Government Partnership, la care Guvernul Republicii Moldova s-a alăturat în aprilie 2012. Prin adoptarea Concepției privind datele guvernamentale deschise Executivul se aliniază principiilor din Carta Datelor Deschise a țărilor G8.

Pe lângă sesiunile de informare și instruire, destinate funcționarilor publici pentru înțelegerea principiilor datelor deschise și de reutilizare a informațiilor publice, vor fi organizate ateliere de instruire pentru jurnaliști, cercetători, societatea civilă, în care vor fi prezentate metode de analiză, vizualizare și interpretare a datelor din sistem. Aceste acţiuni vor fi organizate de Guvern, în colaborare cu societatea civilă și partnerii de dezvolare
 DOCUMENTE