Europa face progrese pe calea digitalizării


Indicele economiei și societății digitale (DESI arată că Europa face progrese pe calea digitalizării și că cetățenii europeni beneficiază de servicii noi importante

Domeniul digital oferă o multitudine de oportunități care nu au fost încă valorificate în beneficiul cetățenilor europeni și al întreprinderilor din UE. Pentru o gamă largă de activități, de la cumpărarea de produse online la urmărirea unor cursuri disponibile pe internet, de la plata facturilor la utilizarea serviciilor publice digitale, atâta vreme cât se creează condițiile corespunzătoare necesare, internetul este soluția. Aceasta este concluzia unui nou indice al economiei și societății digitale, elaborat de Comisia Europeană 


Indicele combină peste 30 de indicatori și utilizează un sistem de ponderare pentru a atribui fiecărei țări un loc în clasament, pe baza rezultatelor sale în ceea ce privește dezvoltarea digitală. Acest indice este un instrument analitic care furnizează materia primă pentru transpunerea în practică a strategiei privind piața unică digitală.
 
Principalele constatări ale indicelui economiei și societății digitale sunt următoarele:


Experiența digitală depinde de țara în care locuiți
Majoritatea europenilor utilizează internetul în mod regulat: 75 % în 2014 (72 % în 2013), procentul variind între 93 % în Luxemburg și 48 % în România.
Europenii sunt interesați să acceseze conținut audiovizual online: 49 % dintre cetățenii europeni care utilizează internetul au jucat jocuri online sau au descărcat jocuri, imagini, filme sau muzică. 39 % dintre gospodăriile care au televizor folosesc serviciile de video la cerere.
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se confruntă cu obstacole în ceea ce privește comerțul electronic: doar 15 % dintre IMM-uri vând produse/servicii online, iar dintre acestea, mai puțin de jumătate efectuează tranzacții transfrontaliere.
Serviciile publice digitale sunt o realitate curentă în unele țări, dar sunt aproape inexistente în altele: 33 % din utilizatorii de internet din Europa au utilizat formulare online pentru a transmite informații autorităților publice, procentul variind de la 69 % în Danemarca la 6 % în România. 26 % dintre medicii generaliști din Europa utilizează sistemul de prescripții medicale online (ePrescripție) pentru a transfera farmaciștilor prescripțiile pe internet, rata de utilizare a acestui sistem fiind de 100 % în Estonia și de 0 % în Malta.

Detalii