Parlamentul European cere mai multe eforturi pentru investigarea abuzurilor sexuale asupra copiilor pe internet,

 
În rezoluția votată la 11 martie 2015 , Parlamentul cere mai multe eforturi pentru investigarea abuzurilor sexuale asupra copiilor pe internet, pedepsirea vinovaților, protejarea victimelor și înlăturarea conținutului online ilegal. Reforma actuală a protecției datelor în UE include și modificări ce au în vedere o mai bună protejare a drepturilor copiilor pe internet, subliniază deputații. Mai mult de 80% dintre victime sunt copii sub 10 ani.

Pentru a combate exploatarea sexuală a copiilor și abuzurile la adresa lor, este nevoie de o abordare globală, care să cuprindă investigarea infracțiunilor, tragerea la răspundere a vinovaților, protecția victimelor copii și măsuri de prevenție, se arată în textul aprobat cu 606 voturi pentru, 4 împotrivă și 67 de abțineri. Parlamentul cere acțiuni pe mai multe paliere:

  • orice conținut ilegal trebuie înlăturat imediat și raportat autorităților care aplică legea. Deputații subliniază rolul industriei ICT, al furnizorilor de servicii de internet și de găzduire pe internet, care ar putea asigura înlăturarea rapidă și eficientă ”la cererea autorității responsabile cu aplicarea legii”.
  • Europol și autoritățile naționale de aplicare a legii trebuie să aibă finanțările, resursele umane, prerogativele de investigație și capacitățile tehnice necesare pentru ”a putea urmări, investiga și aduce în judecată în mod serios și efectiv pe cei care comit infracțiuni”.
  • trebuie dezvoltate noi capacități high-tech care să facă față provocării de a analiza volume mari de imagini cu abuzuri la adresa copiilor, inclusiv materiale ascunse în ”dark web”. 
  • datele personale ale copiilor trebuie protejate, iar aceștia trebuie informați în moduri ușor de înțeles pentru ei despre riscurile și consecințele utilizării datelor lor personale în mediul online. Reforma aflată în discuție privind protecția datelor va include modificări importante menite a proteja mai bine drepturile copiilor pe internet, subliniază deputații.
  • trebuie create campanii de atragere a atenției asupra unui comportament responsabil în mediile sociale, precum și asupra programelor de prevenire a abuzului sexual online, astfel încât copiii, părinții și educatorii să înțeleagă riscurile online și să știe cum să le minimizeze. Linii fierbinți ar trebui, de asemenea, create pentru a ajuta copiii să denunțe anonim abuzurile.
  • statele UE care nu au transpus directiva din 2011 privind combaterea abuzurilor sexuale și exploatarea sexuală a copiilor și pornografia infantilă în legislația națională ar trebui să se grăbească să o facă (puțin peste jumătate din toate statele membre trebuie să transpună deplin această directivă, se arată în rezoluție)

O problemă internațională are nevoie de o soluție internațională

Cooperarea internațională și investigațiile transnaționale trebuie să fie întărite, întrucât aceste infracțiuni se întind în sute de țări, cum jurisdicții și agenții de implementare a legii diferite. Deputații salută inițiativa comună a UE și a 55 de state să creeze Alianța Globală împotriva Abuzurilor pe Internet asupra Copiilor. Scopul acestei organizații este a salva mai multe victime, de a asigura o efectivă tragere la răspundere a vinovaților, de a atrage atenția asupra acestei probleme și a reduce per ansamblu numărul materialelor disponibile online care prezintă abuzuri sexuale la adresa minorilor.