Fii tu schimbarea: Uniți pentru un internet mai bun! - Ziua Siguranței pe Internet 2017



Ziua Siguranței pe Internet îndeamnă toți cetățenii să promoveze o utilizare mai sigură și mai responsabilă a tehnologiilor informaționale online și a telefoanelor mobile, mai ales printre copii și tineri. Cu această ocazie, Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare al BNRM,  a organizat în perioada 7 - 17 februarie 2017 o expoziție de documente, publicații și informații utile privind politicile, practicile și instrumentele Consiliului Europei și ale Uniunii Europene, care asigură securitatea internetului și siguranța navigării în spațiul virtual. La 10 februarie 2017, un grup de elevi de clasa VII și VIII, de la LTPA ”Ion și Doina Aldea-Teodorovici”,  au participat la o lecție interactivă privind regulile de comportament pe internet și accesarea sigură a jocurilor online.


Un grup format din cei mai activi vloggeri şi bloggeri din Republica Moldova au venit cu un mesaj comun adresat copiilor şi adolescenţilor. Într-un filmuleţ lansat în contextul Zilei Siguranţei pe Internet 2017, formatorii de opinie i-au provocat pe internauţi să ţină cont de cinci recomandări, pentru o navigare online în siguranţă.



Iniţiativa aparţine Centrului Internaţional “La Strada”, care gestionează platforma naţională www.siguronline.md, creată pentru a informa copiii şi tutorii acestora despre cum pot fi în siguranţă pe Internet. Pentru orice alte detalii, fiecare doritor este îndemnat să apeleze consultantul Siguronline. Discuţiile sunt gratuite şi confidenţiale.

O discuție pe această temă, cu directoarea Centrului „La Strada”, Ana Revenco./ REL


 ....Portalul a fost conceput pentru a da un suport informațional părinților, în ceea ce privește ghidarea copiilor privind securitatea lor online. Un alt sfat, ar fi evitarea măsurilor represive, de genul stoparea, excluderea navigării online. Astfel de măsuri pot avea consecințe mult mai grave, pentru că cei mici nu stau lângă părinți 24/24. Ei merg la școală, la prieteni, pot ajunge la un Internet cafe, respectiv măsurile represive nu vor ține copilul în siguranță.....

„Portalul are astăzi două rubrici, una este destinată copiilor, iar a doua - părinților. Sper ca în scurt timp să lansăm și rubrica destinată educatorilor și profesorilor. Astăzi ne scriu și părinții și copiii. Cel mai mare număr de adresări vin din partea copiilor. Întrebările lor sunt foarte variate, de la securizarea contului până la întrebări privind securitatea chiar în spațiul real. Totul depinde de genul de activitate pe care-l desfășoară.” 


VIDEO “Fiţi în siguranţă şi pe Internet. Ţineţi cont de sfaturile noastre”