m-Sănătatea (mHealth) - Asistență medicală în format de buzunar

Comisia Europeană lansează o consultare privind m-sănătatea (#mHealth) sau sănătatea mobilă, în cadrul căreia invită contribuții din partea publicului în vederea identificării unor modalități prin care să se amelioreze sănătatea și bunăstarea cetățenilor europeni cu ajutorul dispozitivelor mobile, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, dispozitivele de monitorizare a pacienților și alte dispozitive fără fir.

 m-Sănătatea este o componentă nouă a e-sănătății (#eHealth @EU_eHealth), care constă în utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor pentru a asigura o calitate mai bună a produselor, serviciilor și proceselor din domeniul sănătății. Este un domeniu promițător, care nu înlocuiește serviciile tradiționale de asistență medicală, ci le completează.

Aproape 100 000 de aplicații (#apps) de m-sănătate sunt deja disponibile pe diverse platforme, cum ar fi iTunes, Google play, Windows Marketplace, Blackberry World. Cele mai populare 20 de astfel de aplicații gratuite în domeniul sănătății, condiției fizice și sportului au înregistrat deja 231 de milioane de descărcări la nivel mondial.


Ce contribuție poate avea m-sănătatea în această privință?

Utilizarea serviciilor de m-sănătatea este benefică din trei puncte de vedere. Serviciile de m-sănătate:
  • lasă pacienților libertatea de a lua propriile decizii, oferindu-le o mai mare independență și contribuind la prevenirea problemelor de sănătate;
  • asigură un sistem de asistență medicală mai eficient, care poate genera economii importante;
  • creează oportunități uriașe pentru serviciile inovatoare, pentru întreprinderile nou-înființate și pentru piața aplicațiilor mobile.

Câteva exemple de servicii de m-sănătate

 
  •  o aplicație care măsoară semnele vitale, de exemplu, tensiunea arterială
  • o aplicație care permite administrarea de insulină unei persoane diabetice, prin transmiterea unor semnale de control de pe o platformă mobilă către pompa de insulină
  • o aplicație care le amintește pacienților să-și ia medicamentele
  • o aplicație care face recomandări privind menținerea condiției fizice sau regimul alimentar, menite să amelioreze starea generală de sănătate și bunăstarea utilizatorilor
Carte verde privind m-sănătatea. este , însoțită de un document de lucru al serviciilor Comisiei, menit să sporească gradul de cunoaștere, în rândul părților interesate, a legislației UE în domeniul protecției datelor, a normelor referitoare la dispozitivele medicale (ajutându-i să stabilească dacă actele legislative în cauză privesc sau nu aplicațiile lor) și a directivelor privind consumatorii.

MAI MULT

MEMO/14/266 Cum vă pot ajuta serviciile de m-sănătate