CoE: Nu deconectaţi drepturile omului

Nils Muižnieks, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, a elaborat un raport cu privire la aplicarea principiului preeminenţei dreptului în spaţiul virtual şi în mediul digital în general.

« Din punctul de vedere al drepturilor omului, internetul şi spaţiul digital nu sunt lumi virtuale. Normele şi principiile care se aplică în mediul offline trebuie să fie respectate şi online”, a declarat Nils Muižnieks, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, într-un raport cu privire la aplicarea principiului preeminenţei dreptului în spaţiul virtual şi în mediul digital în general.

Acest raport divizat în patru părţi examinează întrebarea stringentă privind mijloacele de instaurare şi menţinere a preeminenţei dreptului în internet şi în mediul digital la modul general. Astfel accentul se pune pe ameninţările pe care le prezintă, mai ales pentru protecţia datelor şi libertatea de exprimare, practicile care constau în pătrunderea în activităţile online fără a respecta normele internaţionale.

Raportul pune în evidenţă pericolele legate de dezvoltarea supravegherii practicate de către serviciile de securitate ale Statului, forţele de ordine şi societăţile private, care deseori cooperează. De asemenea, el subliniază necesitatea de a limita exercitarea competenţelor extrateritoriale în materie de infracţiuni cibernetice transfrontaliere. “Evident, este necesar de a combate criminalitatea în spaţiul cibernetic şi terorismul, dar nu în detrimentul drepturilor omului. Supravegherea secretă riscă să ducă la distrugerea democraţiei în loc să contribuie la apărarea ei."

Detalii